Tutustutaan Amerikan miniatyyrihevosiin rotuna

Amerikan miniatyyrihevonen on yksi maailman pienimmistä hevosroduista. Amerikan miniatyyrihevosen historia alkaa 1600 – luvun Euroopasta, jossa minihevoset toimivat lähinnä aatelisten lemmikkeinä ja myöhemmin myös työläisten apuna kaivoksissa. 1800 -luvulla minihevoset saapuivat myös Amerikkaan.

Jalostuksessa on jo neljänsadan vuoden ajan pyritty tuottamaan erittäin pienikokoinen, mutta mittasuhteiltaan täydellisen hevosmainen rotu. Tämä rotu erottuukin poneista usein juuri tuon hevosmaisuuden ja keveyden vuoksi. Esimerkiksi Mayan paino on alle 80 kg, kun saman korkuinen shetlanninponi painaisi helposti puoletkin enemmän.

Amerikan miniatyyrihevonen on oma virallinen rotunsa ja sillä on kaksi erillistä rotujärjestöä Yhdysvalloissa:
AMHA (American Miniature Horse Association) sekä AMHR (American Miniature Horse Registry). Amerikan miniatyyrihevonen rekisteröidään, riippuen säkäkorkeudesta, jompaan kumpaan näistä tai toisinaan myös molempiin.

Texasilaiseen AMHA rekisteriin hyväksytään hevoset, joiden säkäkorkeus on korkeintaan 34 tuumaa (noin 86,3 cm). llinois’laisen AMHR -rekisteriin hyväksytään hevoset joiden säkäkorkeus saa olla A -ryhmässä korkeintaan 34 tuumaa ja B -ryhmässä 34–38 tuumaa (86,3–96,5 cm).

Amerikan miniatyyrihevosen säkäkorkeus mitataan poikkeuksellisesti siitä kohtaa mistä hevosen harjan ensimmäiset jouhet alkavat sään kohdalla.

Amerikan miniatyyrihevonen voi olla minkä värinen tahansa.

Suomessa on tällä hetkellä (02/2023) arviolta vajaa 100 Amerikan miniatyyrihevosta. Määrä on vain karkea arvio, sillä Hippos ei ole merkinnyt rekistereihinsä aina Amerikan miniatyyrihevosta omana rotunaan.

Fillen säkäkorkeus on n. 84 cm ja väri voikonkirjava.
Nuutin säkäkorkeus on n. 84cm ja väri ruunivoikko.
Mayan säkäkorkeus on n. 77 cm, ja väri on mustanpäistärikkö.